Radyatörler Neden Isınmaz?



            Radyatörlerimizin ısınmama problemi ile sık sık karşılaşmaktayız. Bizler bu konuyla ilgili 32.yılı aşkın tecrübemizi sizlere bu yazıda anlatmaya çalışacağız.
            Bilindiği üzere yeni taşındığınız evinizde havalar soğuduğunda hepimizin sonradan fark ettiği problemlerden biri evin veya evin belli odalarının ısınmaması. Bunun farkına vardığımız andan itibaren hepimiz kendi çözüm yöntemlerimize başvururuz veya konuyla ilgili bilgisi olduğunu düşündüğümüz birine danışırız. Bazen doğru analiz yapamamaktan kaynaklı çözümsüzlükler, bazen de yüksek maliyetli çözümlerde bulunuruz.
            Bu yazıda sizlere önce problemleri sonra tecrübelerimize dayanarak doğru çözüm yöntemlerini sunacağız.

1.     Radyatörlerinizde hava vardır




            Piyasadan tedarik edebileceğiniz purjör anahtarı veya bir yıldız tornavida ile radyatörleri sağ veya sol üst tarafındaki plastik anahtarı çeviriniz. Açacağınız vananın altına bir kova koyunuz. Açtığınız andan itibaren önce hava daha sonra yavaş yavaş su gelmeye başlar. Artık tam anlamıyla su gelmeye başladığı andan itibaren plastik vanayı kapatıp radyatörlerin havasını alabilirsiniz. Bunu tüm radyatörlerinize uygulayınız. Ama en çok hava alabileceğiniz yer banyonuzda kullandığınız radyatör veya havlupandır. Çünkü bu tesisatınızdaki en yüksekte duran ısıtıcı radyatör veya havlupandır.

2.     Radyatörlerinizin vanaları kapalı/yarı açık veya bozulmuş olabilir
            Radyatörünüzün giriş ve çıkış vanalarını açınız. Eğer vanalar dönmüyor veya boşa dönüyorsa bir tesisatçı çağırıp vanaları değiştiriniz

3.     Tesisatınıza aktarma yapılmış olabilir
            Tesisatınız sıva üstünden gidiyorsa ve panel radyatörünüze giden borularda ilave/aktarma yapılmış ise ve aktarmadan sonraki radyatörler ısınmıyorsa; aktarmadan önceki vanaları kısınız veya termostatik vana alınız. İkinci olarak tesisatçınızı çağırarak aktarma yapılan yeri düzeltmesini isteyiniz.

4.     Ters bağlantı yapılmış olabilir

                   

     Radyatörlerinize sağdan veya soldan giren tesisat borularını kontrol ediniz. Üstten giren tesisat borusu sıcak, alttan giren ise soğuk olmalıdır. Eğer bu borularda terslik var ise tesisatçınız yanlış bağlantı yapmış demektir. Eğer bu tek bir radyatörde ise sadece o radyatör bağlantısını bir tesisatçı çağırarak değiştiriniz. Eğer tüm radyatörlerde ise kombinize giren ve çıkan soğuk su ve sıcak su boruları yanlış bağlanmış demektir. Bu sebepten tesisatçınıza kombinin altındaki soğuk ve sıcak su borularını yer değiştirtiniz.

5.     Düşük kapasiteli kombi kullanılmış olabilir
            Kombinizin kapasitesine bakınız. Kombi satın alma rehberimizden uygun kombiyi alıp , almadığınıza bakınız. Eğer kombi gereğinden küçük takılmış ile montajı yapan firma ile irtibata geçiniz.

6.     Çapraz bağlantı yapılmamış olabilir 

                  


            1,20cm üzeri panel radyatörlerde tesisat boruları sadece sağ veya sadece soldan bağlantı yapılması doğru değildir . Sıcak su borusu ne taraftan montaj yapıldıysa soğuk su çıkışı tam ters yönde olmalıdır. Yani sıcak su borusu radyatöre sağ üst taraftan bağlanmış ise soğuk su çıkışı sol alt taraftan olmalıdır. Bu radyatörünüzün metrajı uzamasından dolayı kaybetmiş olduğu doğal sirkülasyonu geri kazanması sağlar.


7.     Sirkülasyon pompası hava yapmış olabilir
            Kombinizi dinleyiniz. Eğer kombinizin sirkülasyon pompasından ara sıra ses gelip gidiyorsa bu pompada hava olduğuna işarettir. Sirkülasyon pompasının çalışırken üzerindeki vidayı hafifçe gevşetip havayı alabilirsiniz. Daha sonra kombiden su ilave etmeniz gerekmektedir.

8.     Sirkülasyon pompası arıza yapmış olabilir
            Hala bir çözüm bulamadıysanız kombinizin servisiniz çağırıp sirkülasyon pompasını kontrol etmesiniz isteyiniz. Pompanız arızalanmış veya eskimiş olabilir.

9.     Tesisat çapı dar veya fazla dirsek kullanılmış olabilir
            Eğer ısınmaya radyatörünüz kombiye en uzak odada ise muhtemelen kombiniz uzak olan odaya tesisat çapı darlığı, fazla dirsek kullanımı vb. sıcak su pompalayamamaktadır. Bunun için kombiye yakın olan radyatörlerin vanalarını kısıp veya termostatik vana takılıp, ısınmayan yani kombiye uzak olan odanın vanalarını tam açınız. Bu kombinizin son radyatöre kadar sıcak su pompalamasına yardımcı olacaktır.

10.  Kalorifer tesisatınız kireçlenmiş ve tıkanmış olabilir
            Eğer tesisatınıza çok sık su ilavesi yapıyor veya çok uzun zamandır kullanıyorsanız , tesisatınızdaki su kireçlenmiş , borular veya radyatörler tıkanmış olabilir. Bunun için tesisatçınızı çağırarak temizleme kimyasalları ile birlikte tesisatınızın suyunu temizletiniz.


Bizler İNTEK TİCARET olarak tüm bu konularda sorularınızı şimdiye kadar olduğu gibi hızlı ve güvenilir biçimde cevaplandırmaya hazırız.
Radyatörler hakkında aldığınız bilgiler neticesinde ürünlerimizi inceleyebilirsiniz. 
Umarız satın alma rehberimiz sizlere yardımcı olabilir. Okuduğunuz için teşekkür eder, iyi alışverişler dileriz.

NOT: Demirdöküm marka Panel Radyatörlerimizi incelemek isterseniz lütfen tıklayınız.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Oda Termostatının Hassasiyeti Hakkında Genel Bilgiler

Kaskad Sistem Nedir?

Oda Termostatı ile Termostatik Vananın Birlikte Kullanılması