Oda Termostatının Hassasiyeti Hakkında Genel Bilgiler


            Oda Termostatları içerisinde bulunan sensörler vasıtasıyla ortam sıcaklığını ölçerler. Oda termostatının ortam sıcaklığını hızlı bir şekilde algılayabilmesi için sersörünün diğer dış etkenlere mağruz kalmaması gerekir. Bu etkenlerden biri de oda termostatının gövdesidir. Ortam sıcaklığınız değişse bile oda termostatının gövde paneli yavaş yavaş ortam sıcaklığına erişir. Eğer termostat modelinin sensörü gövdenin içerisinde ise, sensörün geç ölçüm yapmasına neden olur.
            Örneğin; oda termostatınızı dış hava sıcaklığı 50C iken balkona koydunuz. Termostatınız 50C’yi gösterirken tekrar 230C  olan odanıza aldınız. Ortam sıcaklığı her ne kadar 230C olsa da termostatınızın gövde paneli hala soğuktur ve sensörün doğru ölçüm yapmasını engeller. Ne zaman gövde paneli ortam sıcaklığı olan 230C’ye ulaşırsa sensör doğru ölçüm yapar. Bu da duruma göre 2-10 dk. arasında değişebilir. Siz kullanıcılar da termostatın geç tepki vermesinden memnuniyetsiz kalabilirsiniz.
            Bu nedenle oda termostatlarının sensörleri içinde olan değil , sensörleri gövdesinde bırakılan boşluktan ölçüm yapabilen modelleri tercih edilmelidir. in-therm  oda termostatları gövdesinde bırakılan boşluktan çıkan sensörü ile dış hava sıcaklığını , gövde panelinin minimum etkisinde kalarak en kısa sürede kesin ölçüm yapabilmektedir.
 


            HASSASİYET
Oda termostatları arasındaki önemli farklardan birisi hassasiyet dereceleridir. Hassasiyet kendi içerinde 2 ‘ye ayrılır. Ölçüm Hassasiyeti ve Tepki Hassasiyeti.

         a)      Ölçüm Hassasiyeti oda termostatının ortam sıcaklığındaki değişimi algılama kabiliyeti olarak tanımlanabilir. Ölçüm hassasiyetini termostatının dijital ise termostatınızın ekranında rahatlıkla görebilirsiniz. Eğer ekranda 0,5°C ısı değişimlerini gösteriyorsa termostatınızın Ölçüm Hassasiyeti 0,5°C’dir. 1,0°C'lik hassasiyeti olan bir oda termostatı, bulunduğu ortamdaki 1,0°C'lik sıcaklık değişimini algılayabilir. 0,5°C hassasiyeti olan bir oda termostatı ise daha yüksek hassasiyete sahiptir. Daha küçük sıcaklık değişimlerini algılayabilir. İnsan vücudu ortam sıcaklığında oluşan 1,5°C ile 2,0°C arasındaki değişiklikleri hissedebilir. Dolayısıyla, odanızdaki sıcaklık yaklaşık 1,5°C düştüğü anda bunu hissetmeye başlarsınız.

         b)     Tepki Hassasiyeti ise termostatınızın ortam sıcaklığını ölçtükten sonra kombiye gönderdiği kapatma veya açma sinyalinin aralığıdır. Oda Termostatınızın Tepki Hassasiyeti 0,5°C ise; 0,5°C ‘lik sıcaklık değişiminde hemen kombiye Kapat/Aç komutu gönderir. Eğer Tepki Hassasiyeti 1°C ise bu aralık 1°C’ye çıkar. Tepki Hassasiyetinin 0,5°C veya aşağısında olması kombinizi sürekli devreye girip çıkmasına sebep olur. Bu da sürekli Dur/Kalk yapan her cihaz gibi kombinizin fazla yakıt yakmasına ve ateşleme sistemi ömrünün kısalmasına sebep olmaktadır. Ev kullanıcıları ortalama 1°C Tepki Hassasiyeti olan ürünleri tercih etmelidirler. Tepki Hassasiyetinin 0,5°C olmasının birincil derece önemli olduğu Hastane, Laboratuvar vb. ortamlarda yakıt ise ikinci planda kalır. Bu ortamlar dışında 0,5°C Tepki Hassasiyetli ürünler tavsiye edilmez. Aksi takdirde tasarruf sağlanması için kullanılan oda termostatı tam tersine fazla yakıt tüketilmesine neden olur.


Bizler İNTEK TİCARET olarak tüm bu konularda sorularınızı şimdiye kadar olduğu gibi hızlı ve güvenilir biçimde cevaplandırmaya hazırız.
Oda Termostatları hakkında aldığınız bilgiler neticesinde ürünlerimizi inceleyebilirsiniz. Eğer ürün araştırma kısmında sizlere biraz daha yardımcı olmamızı istiyorsanız, Oda Termostatı Listeleyici sayfamızdaki anketi doldurarak, hızlı bir şekilde elimizde bulunan, isteklerinize uygun oda termostatlarını listeleyebilirsiniz.
Umarız satın alma rehberimiz sizlere yardımcı olabilir. Okuduğunuz için teşekkür eder, iyi alışverişler dileriz.

Tüm oda termostatı montaj ve kullanım videolarımız için tıklayınız.

NOT: Demirdöküm, in-therm ve General marka Oda Termostatlarımızı incelemek isterseniz lütfen tıklayınız.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kaskad Sistem Nedir?

Oda Termostatı ile Termostatik Vananın Birlikte Kullanılması