Klima Satın Alma Rehberi




        Klima satın alma aşamaları hakkında internette oldukça fazla bilgi mevcut. Birçok kişi bu yazıların içinde kaybolup en sonunda satıcının tavsiye ettiği ürünü satın alarak süreci tamamlıyor. 32 yılı aşan tecrübemizle İntek Ticaret olarak müşterilerimizin içine sinen, en doğru tercihi yapmaları konusunda onları yönlendirmeyi kendimize görev biliyoruz. Özellikle klima konusunda birçok farklı etken sizin ihtiyacınızı belirler. Bu etkenleri satın alma öncesi göz önünde bulundurursanız en doğru tercihi yapmış olursunuz. Bizler bu yazımızda sizlere dikkat etmeniz gereken etkenleri ve klima tercihlerinize nasıl etkisi olduğunu açıklamaya çalışacağız.

            Klimalar temel olarak üçe ayrılır. Bunlar: Duvar Tipi (Split), Salon Tipi ve Tavan Tipi (Kaset).

            İhtiyacınıza göre üç tip klimadan size uygun olanını belirlemeniz, satın alma sürecinde ilk vermeniz gereken kararlardandır. Bunlar arasında neredeyse satışlarının %95'lik bir kısmını kapsayan duvar tipi klimalar en çok tercih edilen çeşitleridir.

            Teknik hesaplamalara girmeden önce yapmanız gereken en önemli değerlendirme, klimayı alacağınız markanın yetkili servis ağı olmalıdır. Klima gibi teknik ve önemli bir cihazı alırken arkasında büyük bir markanın olması sizin ileriye dönük yararınıza olacaktır. Ayrıca siz buradan hesaplamalarınızı yapmış olsanız dahi, artık birçok firma satın alma öncesi ücretsiz keşif hizmeti vermektedir. Yerinizi inceleyip sizin için en uygun klimayı hesaplayacak teknik servis görevlisini satın alma öncesi mutlaka göndermelerini isteyin. Ayrıca yapılan hesaplama işlemlerinin neticesini gösterir bir belge de alırsanız, ileride klimanın kapasitesi yetersiz geldiğinde ya da faturalarınızı yüksek miktarda arttırdığında (size ihtiyacınızdan büyük bir klima satılmışsa), yapılan hesaplamadan kaynaklı bir sorun olduğunu ispatlamanız için bu evrak gerekli olacaktır.

            Klimanız için yerinde hesaplama yaptıktan sonra klima montaj ücretini de sormayı unutmayın. Birçok firma artık montajı ücretsiz olarak sunmaktadır. Bunun yanında birçok müşteri klimanın yerini değiştirmek istediğinde ya da taşındığında klima demonte / monte işlemleri için yüksek tutarlar ödemektedirler. Bu işlem için de ileriye dönük olarak önceden bir fiyat sormanız, ileride sıkıntı yaşamamanız için sizin yararınıza olacaktır.

            Klimaların elektrikli ısıtıcılardan çok daha yüksek enerji harcadığına dair genel bir yanılgı mevcuttur. Özellikle alacağınız klima A sınıfı olarak sınıflandırılmış ise, minimum enerji ile maksimum ısıtma/soğutmayı alabilirsiniz anlamına gelir. Ayrıca klima büyüklüğünü belirten btu değeri yükseldikçe harcanan enerji miktarının, dolayısıyla faturalarınıza yansıyan ödeme tutarının da artacağını unutmayın. Ayrıca yeni teknoloji , inventer klimalarda dış motorlarının hızını artırıp/azaltabilmesi sayesinde sizi gürültü kirliliğinden kurtardığı gibi enerji tasarrufu da sağlar.
            Klimalar havayı odanıza aktarmak için fan çalıştırırlar. Dolayısı ile bu fan da bir ses çıkartacaktır. Bu konuyu da mutlaka göz önünde bulundurun. Özellikle yatak odasında kullanılacaksa ses konusu çok önemli bir kriter olacaktır.

İnverter Klimalar

            Günümüzde klimalar arasında inverter denilen bir model de üretilmektedir. Inverter klimalar, normal klimalara göre daha akıllı cihazlardır. Normal klima ile inverter klima arasında temel çalışma prensibinde farklılık olmasa da, çalışmayı sağlayan elektronik sistem daha gelişmiştir. Standart klimalar açıldığında odayı soğutmaya/ısıtmaya başlar ve sıcaklık istenilen dereceye geldiğinde durur. Ardından istenildiğinde tekrar çalıştırılır ve işi bitince tekrar durur. Ancak inverter klimalar bunu daha akıllı bir sistemle yaparlar. Inverter klima çalıştırıldığı zaman tam kapasite ile odayı soğutmaya/ ısıtmaya başlar. Ardından istenilen sıcaklığa yaklaşıldıkça içindeki kompresörün devir sayısını otomatik olarak düşürür. İstenilen sıcaklığa gelindiğinde de stabil durumda çalışmaya devam eder. Sıcaklık istenilen dereceye göre değiştiğinde hemen aktif olarak kompresörün hızını değiştirerek sıcaklığı istenilen seviyeye getirir. Böyleye odanız devamlı istenilen sıcaklıkta tutulur. Standart klimalarda kompresör devri sabittir. Dur/kalk yaparak çalışır. Eğer gün içerisinde uzun süre klima açık kalacaksa, inverter klimalar %30 daha az yakıt harcayarak çalışabilirler. Ancak gün içerisinde sadece birkaç saat kullanılacaksa, inverter klima yerine daha ucuz olan standart tip klimalar tercih edilebilir.

            Klima satın alma sürecinde, firma yetkilisine yerinde hesaplama yaptırmanız gerektiğinden bahsetmiştik. Ancak bu hesaplamayı basitçe siz de yapabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki “Hesaplama İşlemleri” yazımızı okuyunuz.

Hesaplama İşlemleri

            Oda metrekaresini 2,2 ye bölüp 1.000 ile çarparsanız yaklaşık soğutma ihtiyacını bulabilirsiniz.
22,46 / 2,2 x 1.000 = 10.209 btu/h buda demektir ki 12.000 btu/h yeterlidir.

Biraz daha teknik olan pratik klima hesabına göre de (keşif ekipleri bunu kullanır)

Oda m2 si bölge katsayısı ile çarpılır, kişi sayısı içinde kişi başı 600 Btu/h eklenir. Aydınlatma gücü 500W ın üzerindeyse her 1W için 3,412 btu/h eklenir.

Bölge katsayıları şöyledir:

Akdeniz:445
Doğu Anadolu:308
Ege:423
Güneydoğu Anadolu:462
İç Anadolu:346
Karadeniz:385
Marmara:385
BTU(toplam) değerine ilişkin açıklamalar aşağıdaki tablodan incelenebilir.


BTU(toplam) Değeri
Klima Kapasitesi
9.000’den küçük ise
9.000 Btu/h
9.000 – 12.000 arası ise
12.000 Btu/h
12.000 – 18.000 arası ise
18.000 Btu/h
17.100 – 24.000 arası ise
24.000 Btu/h


            Eğer bulduğunuz BTU(toplam) rakamı yukarıdaki tablonun gösterdiği rakamlardan daha yüksek ise, satıcıdan salon tipi ya da tavan tipi klimalar hakkında bilgi almalısınız. Odanız da müsait ise, bu tip büyük klimalar ihtiyacınızı ancak karşılayabilecek demektir.

Not: Burada açıklanan matematiksel işlemler tamamen tavsiye amaçlıdır. Satın alma öncesi mutlaka uzman bir analist tarafından, yerinde keşif yapılarak hesaplatılmalıdır. Burada yazılan işlemler tamamen sizlerin ön bilgi amacıyla bu hesaplamayı yapmanız için hazırlanmıştır.

Bizler İntek Ticaret olarak sorularınızı her zaman olduğu gibi hızlı ve güvenilir bir şekilde yanıtlamaya hazırız. Lütfen sorularınızı çekinmeden bize iletiniz.

Yazımızı okuduğunuz için teşekkür eder, iyi alışverişler dileriz.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Oda Termostatının Hassasiyeti Hakkında Genel Bilgiler

Kaskad Sistem Nedir?

Oda Termostatı ile Termostatik Vananın Birlikte Kullanılması