Kombi Satın Alma Rehberi


            



          Kombiler konusunda, özellikle sanal âlemde birçok araştırma, inceleme, karşılaştırma yazısı mevcut. Bizler de İntek Ticaret olarak; 33 yılı aşan tecrübemizle ısıtma, soğutma, iklimlendirme sektörüne yön veren bir firma olarak bu konuda sizlere objektif değerlendirmeler içeren bir rehber hazırlamak istedik.

            Kombi almadan önce dikkat etmeniz gereken birçok kritik nokta vardır. Almak istediğiniz kombinin teknik değerlendirmeleri içinde boğulmak yerine, tanıdıklarınız tarafından kullanılan, referansı sağlam ve güvenilir markaları öncelikle göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz. Kombi en az 10 yıl süreyle size hizmet verebilecek bir cihaz olarak düşünüldüğünde, arkasında sağlam bir teknik servis olması, oldukça önemli bir noktadır.

            İkinci olarak yapılması gereken en önemli çalışma, binanızın analizini yaparak, almanız gereken kombi cihazının ısıl kapasite olarak büyüklüğünü tespit etmektir. Bunu tespit etmek için iki kriter göz önünde bulundurulmalıdır. Kombinin kurulacağı binadaki radyatör uzunluğu (metre cinsinden) ve bina alanı (metre kare cinsinden).

            Öncelikle radyatör uzunluğu ile kombi ısıl kapasitesi arasındaki ilişkiyi gösteren aşağıdaki tablomuzdan kendinize ait tespiti yapınız. Bir metre radyatörün ortamala 2.000 kcal/h ısıl verim verdiği düşünülürse ;

( Dairedeki radyatör mt x 2.000 kcal/h ) + 3.000 kcal/h (banyo ve mutfak suyu için ) = Kombi Kapasitesi


Radyatör Uzunluğu (metre)
Kombi Kapasitesi (kcal/saat)
5metre - 8metre Arası
20.000 kcal/saat
8metre – 11metre Arası
26.000 kcal/saat
11metre – 13metre Arası
30.000 kcal/saat


            Radyatör uzunluğuna göre kapasite seçimini yapabilirsiniz. Ayrıca göz önünde bulundurulacak ikinci önemli nokta da binanın alanı demiştik. Aşağıdaki tablodan da kombinin ısıtmasını istediğiniz toplam alan ile kombi kapasitesi arasındaki ilişkiyi inceleyebilirsiniz.


Bina Alanı (metre kare)
Kombi Kapasitesi (kcal/saat)
140 metre kareye kadar
20.000 kcal/saat
180 metre kareye kadar
26.000 kcal/saat
250 metre kareye kadar
30.000 kcal/saat


            Tam bu noktada değinmemiz gereken önemli bir nokta var. Sanal ticaret sitelerinde ve mağazalarda, satıcılar kombilerden bahsederken Isıl Kapasiteyi gösteren kilo kalori / saat (kcal/saat) yerine, kombinin gücünü gösteren kilo watt (kw) değerlerini sizlere sunabilirler. Bu ikisini birbirine karıştırmamak çok önemli bir noktadır. Aşağıda bununla ilgili karışıklık yaşamamanız için verdiğimiz tabloyu inceleyebilirsiniz.

Kilo Kalori ( kcal/h ) x 0,86 = Kilo watt ( KW ) ‘dır


Kombi Güçleri (kilowatt)
Kombi Isı Kapasiteleri (kcal/saat)
24kw
20.640 kcal/saat
28kw
24.080 kcal/saat
30kw
25.800 kcal/saat
35kw
30.100 kcal/saat


            Bu kadar fazla teknik bilgi vermek istemezdik ancak özellikle internet üzerinde bununla ilgili bir bilgi kirliliği olduğunu fark ettikten sonra bunu gerekli gördük. Yukarıda bahsettiğimiz basit hesaplamaları satın alma öncesi mutlaka yapmanızı öneriyoruz. Kombinin hangi kapasitede olması gerektiğini tespit ettikten sonra diğer özelliklerini değerlendirmeniz gerekiyor. Özellikle bacalı kombi alıyorsanız, güvenlik sistemlerini dikkatli inceleyin. Hermetik kombiler atık gazı doğrudan dış havaya motorlu fanları sayesinde bıraktıkları için daha güvenlidirler. Ancak maliyetleri daha yüksek olabilir. Marka ve modeline göre bu durum değişiklik gösterebilir. Kombiler için en önemli noktalardan birisi de yakıt kullanımıdır. Tasarruflu çalışan kombileri tercih edin. Yoğuşmalı kombiler, tasarruflu çalışan cihazlardır. Standart kombilerin atık olarak dışarı verdiği enerjiyi kendi içerisinde dönüştürerek tekrar kullanır ve yakıttan tasarruf eder. Buna bağlı olarak ta yoğuşmalı kombilerin fiyatları daha yüksektir. Kombi satın alırken anlık maliyetine dikkat ederken, bir süre sonra sizi yakıt tasarrufu ile kârda çıkartacak olmasını da gözden kaçırmayın. Fakat yoğuşmalı kombilerde de dikkat edilmesi gereken bir unsur vardır. Bu da yoğuşmalı kombilerin Premix Yoğuşmalı ve Condense Yoğuşmalı olarak ikiye ayrılmasıdır. Condense Yoğuşmalı kombilere yarı yoğuşmalı diyebilir. Kombi sadece bacada yoğuşma yaparak tasarruf sağlar. Fakat Premix Yoğuşmalı kombiler bacada yoğuşma yaparken aynı zamanda Premix eşanjörü sayesinde maksimum yakıt tasarrufu sağlar.

            Kombi satın alma sürecinde bazı teknik terimlerle muhakkak karşılaşacaksınız. Bunların içinde en önemli konulardan birisi de eşanjör sistemidir. Kombinin suyu ısıtma sırasında, suyun geçtiği ve ateşleme ile ısıtıldığı kanallara eşanjör denir. Kombinin tek ya da çift eşanjörlü olması, performansı açısından oldukça önemlidir. Çift eşanjörlü bir kombi, aynı enerji ile tek eşanjörlü kombiye göre iki kat fazla su ısıtacaktır. Aynı zamanda banyo, mutfakta sıcak su kullanırken radyatörlere giden sıcak suyun kesilmemesini sağlarlar. Maliyetini de göz önünde bulundurarak, çift eşanjörlü kombi satın almanız ileriye yönelik tasarruflu bir tercih olacaktır. Yoğuşmalı kombilerde ise eşanjör sistemi daha farklıdır. Aynı enerji ile yoğuşmalı kombiler, çift eşanjörlü kombilere göre daha fazla suyu ısıtabilmektedirler. Yoğuşmalı kombilerin eşanjör sistemleri daha gelişmiş bir yapıda olmaktadır. (Premix eşanjör sistemi gibi.)

            Kombinin fiziki özelliklerini de, satın alma öncesi araştırmanız, daha doğru bir karar vermenizde önemli bir etken olacaktır. Kombinin boyutlarını, çalışma sırasında gürültü çıkarıp çıkarmadığını, Doğalgaz/LPG dönüşümüne uyumlu olup olmadığını satın almadan önce öğrenin. Bunlar ileride oluşabilecek durumlarda sizin işinizi oldukça kolaylaştırabilir. Ayrıca kombinin elektronik ateşlemeli mi, yoksa pilot alevli mi olduğunu öğrenin. Elektronik ateşleme mekanizmalı cihazlar pilot alevi ile harcanan yakıttan tasarruf ederler.

            Kombi araştırması yaptınız ve eviniz için en uygun büyüklüğü tespit ettiniz. Bu işlemlerden sonra değerlendirmeniz gereken bir diğer önemli nokta evinizin fiziki durumudur. Eviniz orta katta yer alıyorsa ya da güneşe bakan taraftaysa daha iyi ısınıyor demektir. Ancak müstakil evde yaşıyorsanız ısınması için daha çok enerji gerekecektir. Ayrıca bildiğiniz gibi yalıtım çok önemli bir noktadır. Pencerelerin hava geçirmeyecek şekilde yalıtılmış olması ısınma maliyetinizi düşürecektir.

            Kombinizi alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer hususta , aldığınız markanın servis hizmetidir. Kombi markasının servis ağının yeterliliği, hizmet kalitesi, yedek parça maliyetleri ve servis işçilik maliyetleri de size ileride karşılaşacağınız arıza durumlarından uygun maliyetler ile çıkabilmenizi sağlar. Tabi tüm bunların dışında garanti süresinin uzunluğu ve garanti süresini ek ücret ödeyerek uzatabilmeniz de size avantaj olarak geri dönecektir.

            Bizler İntek Ticaret olarak sorularınızı her zaman olduğu gibi hızlı ve güvenilir bir şekilde yanıtlamaya hazırız. Lütfen sorularınızı çekinmeden bize iletiniz.


Yazımızı okuduğunuz için teşekkür eder, iyi alışverişler dileriz.


Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Oda Termostatının Hassasiyeti Hakkında Genel Bilgiler

Kaskad Sistem Nedir?

Oda Termostatı ile Termostatik Vananın Birlikte Kullanılması