Oda Termostatı Satın Alma Rehberi









        Oda Termostatları günümüzde tüm modern yapılarda bulunmaktadır. Oda termostatı temel anlamda odanızın sıcaklığını kolay yoldan ayarlayabilmenizi sağlayan elektronik cihazdır. Kombinizle ilişkilendirilmiş bir oda termostatı; odanızın sıcaklığını ölçerek, en ufak sıcaklık değişiminde kombiyi çalıştırarak oda sıcaklığının tanımladığınız dereceye getirilmesini sağlar. İstenen sıcaklık sağlandığında da kombiyi otomatik olarak kapatarak enerjiden tasarruf etmenize yardımcı olur. Oda termostatı sadece kombi ile değil, klima ile de çalıştırılabilir. Ancak birçok klimanın artık uzaktan kontrol kumandası veya kolay kullanılabilir bir tuş takımı vardır. Bu sebeple oda termostatları daha çok kombiler ile kullanılmaktadır.

Oda termostatları kendi içinde birçok farklı kategoriye ayrılır. Kategorileri belirleyen ise çalışma özellikleri ve kullanım biçimleridir. Biz bu rehberimizde sizlerin satın alma öncesi yeterli derecede bilgilendirilmenizi amaçlıyoruz. Bu yazımızı okuyarak satın alma öncesi temel bazı konularda fikir sahibi olabilir ve doğru tercihi daha kolay yapabilirsiniz diye umuyoruz.

Satın alma öncesi ihtiyaçlarınıza yönelik doğru kararı verebilmeniz için, oda termostatları arasındaki temel farklılıkları ve aralarındaki avantaj/dezavantajları iyi değerlendirmeniz çok önemlidir. Bu konuda alacağınız karar için göz önünde bulundurmanız gereken kriterleri şöyle sıralayabiliriz:



1)     HASSASİYET
Oda termostatları arasındaki önemli farklardan birisi hassasiyet dereceleridir. Hassasiyet kendi içerinde  2 ‘ye ayrılır. Ölçüm Hassasiyeti ve Tepki Hassasiyeti.

             a)     Ölçüm Hassasiyeti oda termostatının ortam sıcaklığındaki değişimi algılama kabiliyeti olarak tanımlanabilir. Ölçüm hassasiyetini termostatının dijital ise termostatınızın ekranında rahatlıkla görebilirsiniz. Eğer ekranda 0,5°C ısı değişimlerini gösteriyorsa termostatınızın Ölçüm Hassasiyeti 0,5°C’dir. 1,0°C'lik hassasiyeti olan bir oda termostatı, bulunduğu ortamdaki 1,0°C'lik sıcaklık değişimini algılayabilir. 0,5°C hassasiyeti olan bir oda termostatı ise daha yüksek hassasiyete sahiptir. Daha küçük sıcaklık değişimlerini algılayabilir. İnsan vücudu ortam sıcaklığında oluşan 1,5°C ile 2,0°C arasındaki değişiklikleri hissedebilir. Dolayısıyla, odanızdaki sıcaklık yaklaşık 1,5°C düştüğü anda bunu hissetmeye başlarsınız.

                        b)       Tepki Hassasiyeti ise termostatınızın ortam sıcaklığını ölçtükten sonra kombiye gönderdiği kapatma veya açma sinyalinin aralığıdır. Oda Termostatınızın Tepki Hassasiyeti 0,5°C ise; 0,5°C ‘lik sıcaklık değişiminde hemen kombiye Kapat/Aç komutu gönderir. Eğer Tepki Hassasiyeti 1°C ise bu aralık 1°C’ye çıkar. Tepki Hassasiyetinin 0,5°C veya aşağısında olması kombinizi sürekli devreye girip çıkmasına sebep olur. Bu da sürekli Dur/Kalk yapan her cihaz gibi kombinizin fazla yakıt yakmasına ve ateşleme sistemi ömrünün kısalmasına sebep olmaktadır. Ev kullanıcıları ortalama 1°C Tepki Hassasiyeti olan ürünleri tercih etmelidirler. Tepki Hassasiyetinin 0,5°C olmasının birincil derece önemli olduğu Hastane, Laboratuvar vb. ortamlarda yakıt ise ikinci planda kalır. Bu ortamlar dışında 0,5°C Tepki Hassasiyetli ürünler tavsiye edilmez. Aksi takdirde tasarruf sağlanması için kullanılan oda termostatı tam tersine fazla yakıt tüketilmesine neden olur.


2)     UYUMLULUK
Oda termostatı satın almadan önce dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi de tabii ki kullanmakta olduğunuz kombiniz ile uyumlu olup olmadığıdır. Oda termostatları, bağladığınız cihazı otomatik olarak açıp kapayan anahtarlardır ve uyumluluk sağlanmazsa cihazınıza doğru komutu gönderemediği için işlevini gerçekleştiremez.


ÖNEMLİ NOT: Bir oda termostatı hakkında karar vermeden önce, satıcıyla iletişime geçerek, kombiniz/klimanız ile uyumlu olup olmadığını mutlaka sormanızı tavsiye ederiz.

  Temel olarak tüm kombilerde oda termostatının bağlanabilmesi için elektronik devre çıkışları bulunur. Bu çıkışlardan çekilen elektrik hatları ile oda termostatı kombiye bağlanır. Kablolu oda termostatlarında çekilen kablo, oda termostatının bulunmasını istediğiniz yere kadar uzatılır. Kablosuz oda termostatlarında ise elektronik devre çıkışına bağlanan bir ünite, oda termostatı ile arasında kablosuz olarak iletişime geçer. Her iki durumda da çalışma performansları açısından fark yoktur. Ancak kablosuz oda termostatları maksimum 100metre mesafeden iletişime geçebilirler. Bu mesafe, araya duvarların girmesi ile düşebilir. Eğer kombiniz ile oda termostatı arasında çok fazla duvar varsa ve aralarındaki mesafe uzaksa iletişim sorunları yaşanabilir. Kombi ile oda termostatı arasındaki her duvarı +10metre mesafe ilave edilmiş varsayarak hesaplayabilirsiniz. Kablolu oda termostatı kullanmak ise genelde şık bulunmaz ve işin içine ekstra bir kablo masrafı girecektir. Kablo ücreti yetkili servis ya da satıcı firma tarafından karşılanmayacağı için bir elektrikçiden sizin almanız gerekecektir. Uyumlu bir kablonun maliyetini kabaca 1,00TL/metre olarak düşünebilirsiniz.

   Kablolu oda termostatları teoride tüm kombiler ile uyumludur. Çünkü kombilerin verdiği elektronik devre çıkışları standarttır. Ancak bazı model kombiler ile kablosuz oda termostatları arasında uyumsuzluklar olabilir. Bu durumda servisler bir ara kablo kullanarak iki cihaz arasındaki iletişimi sağlarlar.
          Bazı kombi ve klimalar bu elektronik devre çıkışında sadece açma/kapama anahtarlaması için çıkış vermek yerine tüm diğer kontrollerin de oda termostatı tarafından yapılabilmesini sağlayacak şekilde birçok devre çıkışı sunarlar. Bu durumlarda tüm çıkışlara cevap verebilecek bir oda termostatı tercih etmeniz daha verimli ve etkin biçimde kombinizi kontrol etmenizi sağlayacaktır. Bazı firmalar tüm bu özellikleri destekleyebilecek oda termostatları üretmektedirler. Kombi/klima cihazınızın üretici firması aynı zamanda oda termostatı da üretiyorsa, bu oda termostatı tam uyumlu olarak çalışacağından tüm bu fonksiyonlara cevap verebilecek şekilde, tam uyumlu olarak çalışacaktır.

3)     PROGRAMLANABİLİRLİK
            Oda termostatlarının arasındaki önemli farklardan birisi de programlanabilme özelliğidir. Özellikle "Dijital Programlanabilir" ibaresini gözetebilirsiniz. Bu tür oda termostatları haftalık olarak programlanabilmektedir. Bu tür cihazlarda, oda sıcaklığının; hafta içi sabah saat 06:45'te, akşam 18:45'te, hafta sonu da sabah 10:45'te 25,0°C'ye getirilmesini basitçe programlayarak ayarlayabilirsiniz. Ancak manuel oda termostatları sadece anlık olarak belirttiğiniz dereceye göre oda sıcaklığını ayarlarlar. Tüm dijital oda termostatlarının programlanabilir olmayabileceğine de dikkat etmelisiniz. Programlanabilme özelliği markalara göre değişebilir. Bazı oda termostatlarında günde belirtilen 2 farklı saate göre sıcaklık ayarlanabiliyorken; bazılarındaysa 4 ve daha fazla ayar yapılabilmektedir. Genel olarak sabah kalktığınızda 1’inci kez , evden çıkarken 2’inci kez , akşam eve dönerken 3’üncü kez ve gece yattığınızda 4’üncü kez sıcaklık değerini termostatı aldığınız ilk gün ayarlar ve bir daha ayarları değiştirmezsiniz. Ayrıca termostatınızın hafta içi ve cumartesi, Pazar günleri için ayrı ayrı programlanabilme özelliği olmasına dikkat ediniz.

           Temel olarak oda termostatları konusunda satın alma öncesi dikkat etmeniz gereken kriterler bunlardır. Burada belirttiklerimiz dışında ürünün maliyeti, marka güvenilirliği, görünüm şıklığı, kullanım kolaylığı gibi birçok farklı değerlendirmeyi yapmak siz müşterilerimize düşmektedir.



Bizler İNTEK TİCARET olarak tüm bu konularda sorularınızı şimdiye kadar olduğu gibi hızlı ve güvenilir biçimde cevaplandırmaya hazırız.
Oda Termostatları hakkında aldığınız bilgiler neticesinde ürünlerimizi inceleyebilirsiniz. Eğer ürün araştırma kısmında sizlere biraz daha yardımcı olmamızı istiyorsanız, Oda Termostatı Listeleyici sayfamızdaki anketi doldurarak, hızlı bir şekilde elimizde bulunan, isteklerinize uygun oda termostatlarını listeleyebilirsiniz.
Umarız satın alma rehberimiz sizlere yardımcı olabilir. Okuduğunuz için teşekkür eder, iyi alışverişler dileriz.

Tüm oda termostatı montaj ve kullanım videolarımız için tıklayınız.


NOT: Demirdöküm, in-therm ve General marka Oda Termostatlarımızı incelemek isterseniz lütfen tıklayınız.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Oda Termostatının Hassasiyeti Hakkında Genel Bilgiler

Kaskad Sistem Nedir?

Oda Termostatı ile Termostatik Vananın Birlikte Kullanılması