Enerji Verimliliği Nedir ?




          Enerji verimliliği, tüketilen enerji miktarının, üretimdeki miktar ve kaliteyi düşürmeden, ekonomik kalkınmayı ve sosyal refahı engellemeden en aza indirilmesidir.
            Daha geniş bir biçimde enerji verimliliği; gaz, buhar, ısı, hava ve elektrikteki enerji kayıplarını önlemek, çeşitli atıkların geri kazanımı ve değerlendirilmesi veya ileri teknoloji ile üretimi düşürmeden enerji talebini azaltması, daha verimli enerji kaynakları, gelişmiş endüstriyel süreçler, enerji geri kazanımları gibi etkinliği artırıcı önlemlerin bütünüdür. Enerji verimliliğinde en önemli faktör enerji tasarrufudur. Genellikle enerjinin az kullanılması, iki ampulden birinin söndürülmesi şeklinde algılanmakta olan enerji tasarrufu, aslında enerji atıklarının değerlendirilmesi ve mevcut enerji kayıplarının önlenmesi yoluyla tüketilen enerji miktarının, kalite ve performansı düşürmeden en aza indirilmesidir. Enerji tasarrufu iki biçimde gerçekleştirilmektedir.
1.  Doğrudan enerji tasarruf eden ev, araba ve diğer son teknolojileri kullanmak; alışkanlıkları ve günlük davranışları enerjiyi daha verimli kullanacak biçimde düzenlemek gibi somut önlemlerden oluşmaktadır.
2.  Dolaylı enerji tasarrufu olup mevcut malların daha uzun süre kullanılmasını sağlayarak yeni malların üretimini azaltmak; enerji tüketimini minimize edecek biçimde yerleşim yerlerini düzenlemek, enerjiyi daha az tüketen teknolojiler kullanmak, ekonomide doğrudan materyal tüketiminin olmadığı etkinliklere geçiş yapmak gibi önlemlerdir.

Neden Enerji Verimliliği?
            Enerji, hayatımızın her yönünü etkilemektedir: bize ışık, ısı, ulaşım ve diğer araçlar için yakıt sağlar. Ancak, bugün, enerji tedarikçimizin güvenliği ve fosil yakıtlardan elde edilen enerjinin, çevre üzerindeki etkisi konularını her zaman olduğundan daha fazla düşünmemiz gereken bir dönemdeyiz.
            Artık hepimiz enerjinin üretim ve tüketim şeklini değiştirmeye başlamadığımız takdirde geri dönüşü olmayan bir çevre kriziyle karşı karşıya olduğumuzu anlamış bulunmaktayız; bunun anlamı, gelecekte yenilenebilir enerji kaynaklarını çok daha fazla kullanmamız ve enerji verimliliğine daha fazla odaklanmamız gerektiğidir.
            Ancak, enerjinin akıllıca kullanılması konusunda mesajın yayılması için daha işin başındayız ve yapacak çok işimiz var. Hem tüketicilerin hem de sosyal alanda söz sahibi olan kişilerin, sürdürülebilir enerji üretimi ve kullanımı konusunda ikna edilmeleri gerekmektedir.
            Hedeflerimize varmak için birey, toplum, sanayi temsilcileri veya yetkili kamu kuruluşları olarak hepimizin bu çabaya katılması gerekmektedir. Enerjinin kapsamını değiştirme yolunda yapılacak olan en küçük katkı dahi önemsiz olmayacaktır.

Binalardaki ısıtma sistemlerinin verimliliği için yapmanız gerekenler nelerdir?
1.     Duvar ile radyatörünüzün arasına yalıtım levhası koyun. Strafor bir levhanın üstünü alüminyum kaplayarak da kendiniz bir yalıtım levhası yapabilirsiniz.
2.     Radyatörünüzde kullanacağınız termostatik radyatör vanaları, yılda yaklaşık %15-20 oranında enerji tasarrufu sağlar.
3.     Evinizde kullanacağınız oda termostatları yaklaşık %30 tasarruf sağlar.
4.     Radyatörlerinizin önünü uzun perde ve mobilyalarla kapatmayın.
5.     Kışın kuzeye bakan pencereleriniz perdelerini, varsa panjurlarını kapalı tutun.
6.     Isı kaybını önlemek için sıcak su borularınızın yalıtımını yaptırın.
7.     Kat kaloriferiniz ısıtılmayan bir mekanda ise boruları ve tankı yalıtarak ısı kaybını en aza indirin.
8.     Kat kaloriferi ve kazan seçiminizi yoğuşmalı ve yüksek verimli olanlardan yana yapın.
9.     Sıcaklık fazla geldiğinde camları açmak yerine vanayı veya oda termostatını kısarak sıcaklığı düşürün.
10.  Kat kaloriferinizin sıcaklığını 1 derece azaltarak %6 enerji tasarrufu yapabilirsiniz. Oturma odaları için 19-20°C ve yatak odaları içinde 16-18°C sıcaklıkları tercih edin.
11.  Güneş ışığından yararlanın. Güneşli günlerde ısıtıcınızı kapatarak perdelerinizi açın.
12.  Kapı ve pencerelerde boşlukları yalıtım bantlarıyla kapatın.
13.  12 mm kalınlığında çift cam kullanarak pencerenizdeki ısı kaybını %50 oranında düşürebilirsiniz.
14.  Bir enerji yöneticisinden yardım alın ve tüm binanızı yalıtım yaptırın.
15.  Yeni bir eve taşınırken yalıtımlı ve enerjiyi etkin kullanan bir ev olmasına dikkat edin.
Binalarda aydınlatma sistemlerinin verimliliği için yapmanız gerekenler nelerdir?
1.     Her fırsatta gün ışığından yararlanın ve mobilyalarınızı gün ışığını engellemeyecek şekilde yerleştirin.
2.     İhtiyaç duymadığınız sürece ışıklarınızı açmayın. Tavandan aydınlatma yerine masa aydınlatması gibi küçük aydınlatma cihazlarını tercih edin.
3.     Her zaman yüksek verimli florasan lambaları tercih edin.
4.     Özellikle iş yerlerinde lambalarınızı temiz tutun. Lambaların üstünde biriken toz tabakası aydınlanma seviyenizi düşürür.
Sanayi kuruluşlarından enerji verimliliği için yapılması gerekenler nelerdir?
1.     Florasan ve cıva buharlı lambalar yerine yüksek basınçlı sodyum lambaları tercih edin.
2.     Daha az kullanılan bölümlerdeki ısıtma-soğutma ayarlarını buna göre yapın.
3.     Kullanılmadığı zamanlarda fan, fırın, motor ve aydınlatma sistemlerini kapatın.
4.     Kompresör hava girişlerinin soğuk yerlerde tutulmasına özen gösterin.
5.     Düzenli olarak testlerle buhar ve basınçlı hava kaçaklarına karşı önlem alın.
6.     İşletmenin yapısına ve güç tüketimine göre güç faktörü iyileştirmesi yapın.
7.     Enerji verimli motorları tercih ederek uzun vadede büyük kazançlar elde edebilirsiniz.
8.     Gerekli tesisatla büyük kompresörlerden atılan ısı, iç mekan ısıtması için kullanılabilir.
9.     Büyük pencere ve giriş kapılarında kullanılan kapı tamponları ve hava perdeleri ile enfiltrasyon engellenir.
10.  Ekonomizer kullanarak dış hava optimizasyonu sağlayabilirsiniz.
11.  İşletmenizde kullanılan aletlerin zamanlamasında yapacağınız küçük değişiklikler enerji tüketiminizi düşürecektir.
Tasarruf Potansiyeli
            Ülkemizde, enerjinin yoğun kullanıldığı sektörlerde %20-30 dolayında enerji tasarruf potansiyeli olduğu bilinmektedir. (Sanayi ≥ %20, Bina ve Hizmet ≥ %30, Ulaşım ≥ %20) % 15’lik elektrik tasarruf potansiyeli geri kazanıldığında 6,5 milyar TL’lik doğal gazlı santral yatırımı önlenebilir. Yılda 3,0 milyar USD’lık doğal gaz ithal edilmeyebilir.
            Binaların ve işletmelerin ısıtma ve soğutmasında % 35 ve ulaşımda % 15 tasarruf sağlandığında yılda 1,4 milyar USD’lık petrol ve doğal gaz ithal edilmeyebilir.
Hedef

            Enerji Verimliliği Kanunu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından belirlenen hedef, Türkiye'nin enerji yoğunluğunu 2020 yılına kadar %15 azaltmaktır. Bu hedef, aynı enerji ile daha fazla üretimin önünü açacak, enerji yatırım ihtiyaçlarımızı ve ithalat bağımlılığımızı azaltacak, ayrıca temiz çevrenin korunmasına önemli katkılarda bulunacaktır.





Bizler İNTEK TİCARET olarak tüm bu konularda sorularınızı şimdiye kadar olduğu gibi hızlı ve güvenilir biçimde cevaplandırmaya hazırız.
Oda Termostatları hakkında aldığınız bilgiler neticesinde ürünlerimizi inceleyebilirsiniz. Eğer ürün araştırma kısmında sizlere biraz daha yardımcı olmamızı istiyorsanız, Oda Termostatı Listeleyici sayfamızdaki anketi doldurarak, hızlı bir şekilde elimizde bulunan, isteklerinize uygun oda termostatlarını listeleyebilirsiniz.
Umarız satın alma rehberimiz sizlere yardımcı olabilir. Okuduğunuz için teşekkür eder, iyi alışverişler dileriz.

Tüm oda termostatı montaj ve kullanım videolarımız için tıklayınız.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Oda Termostatının Hassasiyeti Hakkında Genel Bilgiler

Kaskad Sistem Nedir?

Oda Termostatı ile Termostatik Vananın Birlikte Kullanılması